Dünya nüfusunun yoğunluğu ve gerekli niteliklerin belirlenmesi açısından hayatımızın her evresinde sınavlara girmekte ve bu sınavlar neticesinde çeşitli alanlarda görev almaktayız. Gerek eğitim hayatı gerekse iş hayatı olsun hayatımızda her zaman sınavlara maruz kalmaktayız ve başarılı olmak için her sınav için nasıl mücadele edeceğimizi bilmek zorundayız. Girdiğimiz ve gireceğimiz sınavlarda başarılı olmanın en temel şartı sınav sürecini iyi yönlendirme ve mücadelemizi en üst safhada tutmakta yatar. Sınav periyodunda gerekli materyalleri iyi kullanmanın yanında aynı zamanda moral ve motivasyon açısından güçlü olmak da çok önemlidir.
Motivasyon yani güdülenme en temel anlamda kişinin bir işi başarma isteği olmasıyla birlikte çeşitli kuram ve bakış açıları mevcuttur. Sınav süreçlerinde, sınav motivasyonu çok önemli bir paya sahiptir. İnsan sosyal bir varlık olması sebebiyle çevresiyle devamlı olarak iletişim halindedir. Kişi kendisi için önemli olan bir sınava hazırlanırken, hem içsel yönden kendini desteklemeli hem de dışsal yönden sosyal çevresi tarafından desteklenmelidir. Sınav dönemlerinde, insanların motivasyon seviyeleri her zaman aynı olmamaktadır. Örneğin, 1 yıllık bir sınava hazırlanan öğrenci 12 ay boyunca her an aynı motivasyon seviyesinde olamaz, bu periyotta başarı performansında dalgalanmalar meydana gelebilmektedir ve düşüşler gözlemlenebilmektedir. Bu kritik dönemlerde, öğrenci hem kendisi iç motivasyonunu güçlü tutmalı hem de sosyal çevresi en temelde ailesi ve eğitimcileri tarafından dış motivasyonu güçlü tutulmalıdır. Sınavlarda başarı oranı yüksek olan kişilerin hayatları incelendiğinde bu iki hususun önemi apaçık ortadadır.
Kişide ileri düzeyde motive olamama ve moral bulamama durumu mevcutsa, bu kişiler konunun uzmanlarından yardım alarak bu yönlerini daha güçlü hale getirebilirler. Unutmamalıyız ki, sınav dönemlerinden sınav başarısını en çok destekleyen etkenlerden biri kişinin o sınavdan başarılı olma isteği yani sınava karşı olan pozitif motivasyonudur.
Aşağıdaki İrtibat Bilgilerimizden Bize Ulaşarak Randevu Alabilirsiniz. Harmoni Psikoloji ile Kendinizi Daha İyi Tanımak İçin Daha Ne Bekliyorsunuz ?
0555 100 16 16
info@harmonipsikoloji.com